Anksiyete Bozuklukları

Uzm. Dr. Akın Coşkun > Blog  > Anksiyete Bozuklukları

Anksiyete Bozuklukları

Anksiyete kelimesi korkuya yakın bir anlam taşımakla beraber korku duygusunun belli bir nesnesi mevcuttur. Korku duyulan nesne ya da durum organizmaya potansiyel bir tehdit unsurudur. Anksiyete ise içsel süreçlerin bir sonucu olarak korku duygusundan kısmen farklılık gösterir. Anksiyete bozuklukları psikiyatri kliniğine en çok başvuru saihibi olan tanı grubudur. Anksiyetenin en üst noktasına panik atak diyoruz. Panik ataklarda kişiler dakikalar içersinde büyük bir endişe duygusu ile çarpıntı, kalp hızının artması, terlemei titreme, nefes darlığı hissetme, boğulma duygusu, göğüste ağrı ve huzursuzluki bulantı ve karında huzursuzluk, hasta yorgun hissetme, sıcak soğuk basmaları, his kayıpları, gerçek dışı hissetme, delirecek duygusu ve ölüm korkusu hissedebilir. Bu belirtilerin panik atak gibi, keskin bir zirve yapmadığı durumlarda ise anksiyeteden söz edilebilir. Panik atak her birey yaşayabilir. (örneğin büyük bir tehlike yaşayan insanlar panik atak yaşayabilirler.

Panik bozukluk ise panik atakların artık süreğen hale geldiği, hastanın bir daha panik atak geçirmekten korktuğu, hayatını buna göre düzenlediği, kendince önlemler aldığı bir hastalıktır. Sıklıkla yardım alamayacakları ve tehlikeli yerlerle ilgili sorun yaşama durumu olan agorafobi ile birlikte görülürler. Agorafobi tek başına da görülebilir. 6 ayı geçen hayatın çoğu alanına yayılmış, kontrol edilemeyen kaygı durumunda yaygın anksiyete bozuklukluğundan bahsedilebilir. Sosyal kaygı bozukluğu, ılımı utangaçlık duygusunun ötesinde, kişinin sosyal ortamlarda ve/ya performans gerektiren durumlardan yoğun bir kaygı duyması ve davranışlarını bu duyduğu kaygıya göre şekillendirmesi durumudur. Kişilerin hayatını önemli derecede kısıtlayabilir.

Anksiyete bozukluklarının tedavisi psikoterapisi ve ilaç tedavileri mümkündür. Anksiyete bozukluklarında tüm dünyada ilk sırada olarak bilişsel davranışçı terapi veya bu terapiden doğan yenil nesil terapiler uygulanmaktadır. İlaç tedavilerinde ise ilk sırası serotonin geri alıcısını kapatan (ssri) ilaçlar öne çıkmaktadır.

WhatsApp
error: Kopyalama İzni Yok